طلاق توافقی همانطور که از نام آن پیداست طلاقی است که زن و شوهر باهم به توافق میرسند که از یکدیگر جدا شوند. این توافق میتواند بر سر موضوعاتی همچون: میزان مهریه، حضانت فرزندان، نفقه، اموال و … باشد.
در ادامه با مراحل طلاق توافقی آشنا میشویم:
ثبت دادخواست در دفتر خدمات الکترونیک قضایی
ارجاع دادخواست به دادگاه
دریافت گواهی بکارت یا تست منفی بارداری برای زوجه
معرفی زوجین به مرکز مشاوره
حضور در شعبه دادگاه و امضای صورتجلسه
صدور رای طلاق و گواهی عدم امکان سازش (این گواهی سه ماه معتبر است.)
مراجعه به دفترخانه برای ثبت طلاق
لازم به ذکر است که متن توافقنامه باید تنظیم و به امضای زوجه برسد. این توافقات در دادگاه نیز صورتجلسه میشود.
گام اول شرایط طلاق توافقی برای ثبت درخواست مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی است. دادخواست توسط زوجین یا وکلای ایشان امضا میشود. نوشتن متن توافقات در دادخواست اهمیتی ندارد و بهتر است دادخواست ساده و مجمل باشد.
شرح کامل توافقها در واحد مشاوره صورتجلسه میشود. پس در ابتدا مراجعه مستقیم به دادگاه خانواده در تهران بدون ثبت دادخواست اشتباه است.
اگر وکالت را به ما واگذار میکنید و تمایل به انجام مراحل مشاوره هم ندارید تمام مراحل طلاق توافقی توسط دو وکیل متخصص انجام خواهد شد. یکی از شرایط طلاق توافقی و ثبت طلاق شهادت ۲ نفر شاهد مرد است که معمولاً زوجین همراه خود به دفتر طلاق میبرند.
مرحله اول برای طلاق توافقی:
مرحله اول برای طلاق توافقی اتمام زندگی مشترک است. پس زوجین بر سر تمامی مسائل از جمله مهریه، نفقه، جهیزیه، حضانت فرزندان به توافق برسند. اگر یکی از زوجین راضی نباشد امکان طلاق و صدور رای وجود ندارد. اگر یکی فقط موافق باشد درخواست طلاق به صورت یک طرفه خواهد بود.
گام دوم برای طلاق توافقی:
مرحله بعدی مشاوره طلاق توافقی است. ثبت نام در سامانه تصمیم و رفتن به چند جلسه مشاوره قبل از طلاق که باید ثبت نام کرد و چند جلسه مشاوره تخصصی در مدت زمان حدود 45 روز را گذراند.
در صورت اصرار زن و شوهر بر طلاق گواهی عدم انصراف از طلاق از مرکز مشاوره و غربالگری گرفته می شودکه به استناد آن دادخواست طلاق توافقی در دفتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت می شود. توجه داشته باشید که اگر این روش را انتخاب می کنید حتی با داشتن وکیل و یا وکالت در طلاق هم، زن و شوهر متقاضی، الزام به شرکت در جلسه مشاوره دارند. مگر اینکه در موارد خاص مرکز غربالگری گواهی عدم انصراف را بدون مشاوره صادر کند. همانطور که گفته شد در موارد نادر است. این روش فعلاً در سراسر ایران جاری است البته با توجه به اطلاعات بدست آمده این روش در آینده نزدیک تغییر خواهد کرد و به احتمال زیاد مدت و تعداد جلسات کاهش خواهد یافت.
روش دوم گرفتن رأی طلاق توافقی در تهران و بعضی از شهرهای ایران و البته روش همه وکلای دادگستری این است که دادخواست طلاق از طرف مرد یا از طرف زن در دفتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت می شود. فعلاً در این روش نیاز به مشاوره اجباری نیست. بنابراین اگر زن و شوهری به وکیل طلاق مراجعه کنند و نخواهند که به مشاوره بروند ناگزیر از این روش استفاده می شود که نیازی دیگر به حضور زوجین نخواهد بود و حدود زمان اخذ رای هم بین ۱۰ تا ۲۰ روز کاری است. پس ارجاع دادخواست یک طرفه به شعبه دادگاه خانواده وکلای زوجین (خواهان و خوانده) به دادگاه اعلام توافق می کنند. وکیل پایه یک در ابتدای مراجعه زوجین توافق های آنها را صورتجلسه کرده و به امضاء ایشان می رساند.
بیشتر بخوانید:
چگونگی قسط بندی مهریه
مدارک لازم برای طلاق توافقی این روش عقدنامه (رونوشت) شناسنامه و کپی کارت ملی متقاضیان (زن و شوهر) است. اگر زن یا مرد وکالت در طلاق (حق طلاق) داشته باشند اصل آن نیز الزامی است.
مرحله سوم طلاق توافقی: حضور در جلسه رسیدگی و صدور رای طلاق توافقی
با وصول پرونده به شعبه، شعبه مربوطه اقدام به تعیین وقت جلسه رسیدگی طلاق توافقی کرده و این وقت رسیدگی به طرفین ابلاغ می گردد. در جلسه رسیدگی طلاق توافقی، قاضی با بررسی نظر کارشناس مشاوره و با در نظر گرفتن توافقات طرفین، اقدام به صدور گواهی عدم امکان سازش یا همان رای طلاق توافقی می کند.
طرح دادخواست توسط زوجین متقاضی طلاق توافقی یا وکیل آن ها همراه با گواهی عدم انصراف از طلاق ، اگر بعد از طرح دادخواست و توسط دادگاه به جلسات مشاوره فرستاده شده باشند مرکز مشاوره گواهی عدم انصراف از طلاق را به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی می فرستد تا از آنجا برای دادگاه رسیدگی کننده ارسال شود .
ارسال پیامک برای زوجین ، در این پیامک وقت رسیدگی ای که برای زوجین تعیین شده به آن ها اطلاعشان می رسد اگر وقت رسیدگی در پیامک مشخص نشده باشد زن و شوهر یا وکلای آن ها می بایست در اولین فرصت به شعبه مربوطه که پرونده طلاق توافقی در آنجا قرار است رسیدگی شود مراجعه کنند و موضوع را پیگیری کنند تا از زمان دقیق وقت رسیدگی و حضور در دادگاه مطلع شوند .